Inzicht in LTI voor docenten, trainers en makers van inhoud
Als docent, trainer of content creator ben je misschien wel eens de term LTI tegengekomen. LTI staat voor Learning Tools Interoperability, een standaard voor het integreren van leermiddelen en platformen. In dit artikel onderzoeken we wat LTI is en hoe het u ten goede kan komen in uw werk.
Wat is LTI?
LTI is een standaard die het mogelijk maakt om verschillende educatieve tools en platformen met elkaar te laten communiceren. Het maakt een naadloze integratie van tools en platforms mogelijk, waardoor het voor docenten, trainers en makers van inhoud gemakkelijker wordt om inhoud te creëren en te leveren. LTI is gebaseerd op webservices en maakt gebruik van een set API's om communicatie tussen verschillende systemen mogelijk te maken.
Hoe werkt LTI?
LTI werkt door verschillende systemen in staat te stellen informatie over gebruikers, cursussen en inhoud uit te wisselen. Wanneer een gebruiker zich aanmeldt bij een LTI-systeem, stuurt het systeem een verzoek naar de LTI-provider om de gebruiker te verifiëren. Zodra de gebruiker is geverifieerd, stuurt de LTI-provider een reeks parameters terug die het LTI-systeem kan gebruiken om de gebruiker te identificeren en relevante informatie op te halen.
Voordelen van LTI
LTI biedt verschillende voordelen voor docenten, trainers en makers van inhoud. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:
- Naadloze integratie van tools en platforms
- Gemakkelijke toegang tot inhoud en bronnen
- Verbeterde samenwerking en communicatie
- Minder administratieve lasten
- Verbeterde leerervaring voor studenten
Moodle LMS en LTI
Moodle LMS is een open-source leerbeheersysteem dat LTI 1.1, 1.2 en 1.3 ondersteunt. Dit betekent dat
- Moodle content kan worden geïntegreerd met andere LTI-systemen, waardoor docenten, trainers en makers van inhoud gemakkelijk toegang hebben tot inhoud en deze kunnen leveren.
- Dat docenten /trainers content uit andere LTI systemen kunnen integreren in hun eigen cursussen.
Wat adviseren wij..
Vanaf 2023, Moodle versie 4.1, adviseren wij organisaties om alleen LTI koppelingen op te zetten met andere (LMS) systemen die de LTI 1.3/Advantages standaard ondersteunen. De reden hiervoor is dat dit de meest recente versie is, die ondersteund wordt door Moodle LMS en IMS en voldoet aan de laatste veiligheidseisen. De oudere versie werken nog wel maar worden NIET langer meer ondersteund door IMS, en zullen op termijn ook uit Moodle LMS verdwijnen.