Test
In deze tab zit met name aanvullende informatie over het gebruik van deze activiteit. Uitgebreide informatie is altijd te raadplegen via https://docs.moodle.org/38/en/Quiz_activity
-
Activiteit Test| Algemene informatie
De Moodle test en vragenbank module is een van de oudste en meeste gebruikte modules van Moodle vanuit een universitair en hoger onderwijs perspectief. Op dit moment is er een langdurig project bezig om deze module(s) gebruiksvriendelijker én efficiënter te maken, de eerste stappen hiervan zijn in Moodle 4.0 zichtbaar. Zoals de mogelijkheid om ‘vraagversies’ te hebben zodat je gemakkelijk een vraag achteraf nog kan aanpassen zonder dat dit impact heeft op eerdere pogingen. Vragen kunnen rechtstreeks in een Toets module worden gemaakt waarmee Moodle ze automatisch in de vragenbank zetten. Of direct in de vragenbank. Het laatste is hetgeen dat wij onze klanten adviseren om te doen. De Moodle test module biedt de mogelijkheid om pogingen en tijd te beperken op basis van standaard instellingen, groep of individu. Je hebt tevens de mogelijkheid om ‘extra’ beperkingen af te dwingen op basis van IPadres, Wachtwoord, verplichte wachttijd tussen pogingen en browserbeveiliging. Organisaties die graag nog een stap verder gaan kunnen ook kiezen voor een Safe Exam Browser of hulp/ondersteuning vanuit protoring tools. Deze laatste optie vragen wel een aanvullende module. Standaard biedt Moodle de volgende vraagtypes: Meer en enkele keuze Waar/niet waar Koppelvragen Kort antwoord Numeriek Open vraag Berekend Berekend eenvoudig Berekend meerkeuze Ingebedde antwoorden Ontbrekende woorden selecteren Slepen en neerzetten in tekst Slepen en neerzetten op afbeelding Willekeurig kort antwoord koppelen Woorden slepen en neerzetten Daarnaast biedt Moodle vanuit de community – afhankelijk van je Moodle versie – ook nog aanvullende typen vragen en vraaggedragingen. Daarnaast is er ook een mogelijk om een vraagtype en/of gedrag speciaal te laten ontwikkelen voor de organisatie. Deze opties zijn geheel afhankelijk van de hostingspartij waaraan jezelf aangebonden hebt. Niet alle hostingspartijen staan installatie van aanvullende modules toe. Qua rapportages biedt Moodle rapportages op twee niveaus: In de test/toets zelf waarin je de aantal pogingen kan zien, de gegeven antwoorden, pogingen kan nalezen en statistieken. In de vragenbank waarin je vanuit Moodle tips krijgt of een vraag bv nagekeken moet worden, hoe gemakkelijk deze was of een discriminerende efficiënte aanwezig is en waar de vraag in de Moodle installatie allemaal is gebruikt. Met behulp van je sitebeheerder kunnen kolommen aan of juist uitgezet worden in dit rapport en/of kunnen er extra velden toegevoegd worden aan een vraag die wellicht relevant is voor de organisatie.
-
Groep -en gebruikersoverschrijving
Bron: moodle.org Datums, timing en aantal toegestane pogingen De datums, timing en het aantal toegestane pogingen kunnen voor individuele gebruikers of groepen worden aangepast via de links Groepsovereenkomsten of Gebruikersovereenkomsten in de Toetsbeheer-sectie. In situaties waarin twee groepsovereenkomsten van toepassing kunnen zijn op één gebruiker, wordt de meest soepele datum gebruikt. Voor de datum “Toets openen” betekent dit dat de vroegst mogelijke datum wordt gebruikt. Voor de datum “Toets sluiten” betekent dit dat de laatst mogelijke datum wordt gebruikt. Let op: als er een gebruikersovereenkomst bestaat voor een student, dan heeft deze altijd voorrang boven groepsovereenkomsten. Groepsovereenkomsten Om een instelling van een toets aan te passen voor een specifieke groep, klik je op de knop Voeg groepsovereenkomst toe de gewenste instellingen aan en sla op of voeg een nieuwe overeenkomst toe. Dit is bijzonder nuttig voor scholen waar veel studenten in verschillende groepen op verschillende tijdstippen dezelfde toets moeten maken, vooral wanneer studenten de neiging hebben om toetswachtwoorden met elkaar te delen. Je kunt voor elke groep een ander wachtwoord en een ander tijdsvenster instellen en zo (enigszins) het risico op fraude verminderen. Opmerking: studenten moeten in de juiste groep zitten voor de groepsovereenkomst om correct te functioneren. Als een student niet in de juiste groep zit, of in meerdere groepen tegelijk zit (bijv. ook nog in een groep van een vorige periode), dan zal de overeenkomst niet werken voor die student. Gebruikersovereenkomsten Om een instelling van een toets aan te passen voor een specifieke gebruiker of gebruikers, klik je op de knop Voeg gebruikersovereenkomst toe pas de gewenste instellingen aan en sla op of voeg een nieuwe overeenkomst toe. Gebruikersovereenkomsten zijn handig wanneer je een uitzondering moet maken voor één of enkele studenten. Bijvoorbeeld: één student heeft een doktersafspraak op de dag dat de rest van de groep een toets moet maken. Je besluit dat deze student de toets een dag eerder mag maken. Alleen deze student kan dan de toets openen op die dag, met een ander toetswachtwoord dan de rest van de groep de volgende dag zal gebruiken. Inactieve overeenkomst Opmerking: Als de toets niet toegankelijk is binnen de voorwaarden die in een overeenkomst zijn ingesteld, verschijnt er een waarschuwingsmelding en wordt de overeenkomst inactief. Bijvoorbeeld: je hebt een toets van één uur gepland op 14 april 2021 van 14:00 tot 15:00. Je wilt een student 15 minuten extra tijd geven. In de toetsinstellingen stel je bij Timing in: Toets openen: 14 april 2021, 14:00 Toets sluiten: 14 april 2021, 15:00 In de gebruikersovereenkomst stel je voor die student in: Toets sluiten: 14 april 2021, 15:15
-
Inzicht in de impact van het instellen van "vraaggedrag" op het maken van toetsen
Bij het maken van een test op Moodle is een van de instellingen die een aanzienlijke invloed kan hebben op de ervaring van de lerende de instelling "Vraaggedrag". Deze instelling bepaalt hoe vragen worden weergegeven aan de testpersoon en hoe hij ermee kan omgaan. In dit artikel onderzoeken we de impact van deze instelling en hoe deze de testervaring kan beïnvloeden. Wat is de instelling "Vraaggedrag"? De instelling "Vraaggedrag" in Moodle bepaalt hoe vragen worden getoond aan de testpersoon. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder: Adaptieve modus Uitgestelde feedback Interactief met meerdere pogingen Interactief met één keer proberen Handmatig sorteren Gerandomiseerde vragen -Sequentieel Elk van deze opties heeft zijn eigen unieke kenmerken en kan van invloed zijn op de manier waarop de testpersoon met de vragen omgaat. Welke invloed heeft de instelling "Vraaggedrag" op testpersonen? Adaptieve modus: Deze modus past de moeilijkheidsgraad van de vragen aan op basis van de eerdere antwoorden van de lerende. Dit kan de test voor sommige lerende uitdagender maken, maar ook boeiender. Uitgestelde feedback: Deze modus geeft pas feedback aan de lerende nadat deze de hele test heeft voltooid. Dit kan frustrerend zijn voor sommige lerende die willen weten hoe ze het doen naarmate ze verder komen in de test. Interactief met meerdere pogingen: In deze modus kan de lerende een vraag meerdere keren proberen totdat hij het juiste antwoord krijgt. Dit kan handig zijn voor lerende die worstelen met een bepaald concept. Interactief met één poging: In deze modus kan de testpersoon een vraag slechts één keer proberen. Dit kan voor sommige lerende een grotere uitdaging zijn, maar ook meer een afspiegeling van situaties in de echte wereld waarin er maar één kans is om iets goed te doen. Handmatige beoordeling: In deze modus moeten de antwoorden van de testpersoon handmatig worden beoordeeld door de cursusleider. Dit kan tijdrovend zijn voor de instructeur en kan de feedback van de lerende vertragen. Gerandomiseerde vragen: Deze modus maakt de volgorde van de vragen voor elke testpersoon willekeurig. Dit kan valsspelen helpen voorkomen en kan de test boeiender maken. Sequentieel: In deze modus moet de testpersoon elke vraag in volgorde beantwoorden. Dit kan voor sommige lerende een grotere uitdaging zijn, maar ook meer een afspiegeling van situaties in de echte wereld waarin taken in een specifieke volgorde moeten worden voltooid. Conclusie Het is belangrijk dat instructeurs zorgvuldig overwegen welke instelling gebruikt moet worden vs de doelen van de test en de behoeften van de lerende.
-
Importeren vragen in de vragenbank
Moodle standaard biedt de mogelijkheid om vragen te importeren (en exporteren) uit de vragenbank. De standaard mogelijkheden zijn: Aiken Blackboard Embeded Answers (CLOZE) Examview Gift format Missing Word format Moodle XML format WebCT Format Werk je met WORD, dan is wellicht de plugin Word Tabel Format een mogelijkheid. Deze plugin geeft de mogelijkheid om vragen te importeren en exporteren inclusief hints, tags en afbeeldingen.