Bestand(en)
-
Een bestand toevoegen aan je cursus
Onder een bestand verstaan we: MS office bestanden zoals WORD, Excel, Powerpoint PDF bestanden Tekst bestanden ZIP bestanden (een gezipte map met meerdere bestanden) Video bestanden (bij voorkeur MP4) Je kunt op twee manieren een bestand toevoegen: Aan de hand van Drag & Drop Zoals beschreven onder Bronnen toevoegen keuze: Bestand Een bestand toevoegen met Drag en Drop Klik op: zet wijzigingen aan. Zorg ervoor dat je Windows verkenner het bestand toont dat je wilt toevoegen. Selecteer met de linker muisknop het bestand in de Windows verkenner en Sleep dit bestand naar de leeromgeving en laat het los op het moment dat je ziet staan “Bestand(en) toevoegen” Het bestand wordt nu geüpload in de leeromgeving Een bestand dat je via drag en drop hebt toegevoegd krijgt automatisch de naam van bestand zelf en de instellingen op site niveau. Bron: Bestand instellingen Het volgende is van toepassing wanneer je: een bestand hebt toegevoegd via de methode onder Bronnen toevoegen een bestand via drag en drop methode hebt toegevoegd en je de instellingen wilt wijzigen een bestand hebt toegevoegd en dit wilt aanpassen. Wanneer je een bestand via drag en drop hebt toegevoegd en/of wilt aanpassen, dan moet je eerst naar de instellingen van het bestand gaan: Zet wijzigingen aan Kies bij het bestand: Bewerk > Bewerk instellingen Zie het schema hieronder voor de relevante en/of standaard instellingen Sectie Veld naam Doel Algemeen Naam Titel van het bestand Beschrijving Toelichting voor de deelnemer wat de bedoeling is. Toon beschrijving op cursuspagina Toon de toelichting direct op het scherm Inhoud Selecteer bestanden Hier kun je 1 bestand toevoegen. Dit doe je door het bestand te slepen in het vak en/of via voeg toe boven in de balk. Verschijnen Toon Wijze waarop het bestand getoond wordt: Automatisch: systeem bepaald In browser = advies bij PDF bestanden. Download verplicht Open In pop-up Toon grootte Bestands grootte Toon type Bestandstype Toon de upload/wijzigtijd Toont datum/tijd dat het bestand geplaatst is Toon bron beschrijving Algemene module instellingen Zie hoofdstuk Algemene module instellingen Beperk toegang Zie hoofdstuk Beperk toegang Voltooide activiteiten Bronnen hebben 3 mogelijkheden: Voltooide activiteiten niet aanduiden. Gebruikers kunnen activiteiten manueel als voltooid aanduiden. Toon activiteit als voltooid als aan voorwaarden voldaan is: De leerling moet deze activiteit bekeken hebben om als voltooid beschouwd te worden. Verschijnen in browser Bij PDF bestanden is het handig om te kiezen In browser. Het PDF bestand wordt dan "embedded" getoond in de pagina. En de gebruiker heeft bv de mogelijkheid om door de PDF te bladeren, printen of op te slaan. Verschijnen in browser werkt NIET met MS office bestanden zoals Word, Excel en Powerpoint! Kies hier altijd Download verplicht óf Open. Moet je een geupload bestand wijzigingen? Klik dan hier!
-
Een bestand vervangen
Indien een docent een nieuwe versie van een eerder geüpload bestand heeft toegestuurd om te vervangen, heb je twee mogelijkheden: Je verwijdert het bestand door de instructies te volgen onder : Bron verwijderen Je vervangt het eerder geüploade bestand door het nieuwe bestand. Het voordeel is dat de andere instellingen ongewijzigd blijven. Hiervoor moet je altijd eerst naar Bestand instellingen gaan via: Zet wijzigingen aan Kies bij het bestand: Bewerk > Bewerk instellingen In de tab: Inhoud vind je het bestand dat je hebt geüpload. Door met de linker muisknop op het bestand zelf te klikken, krijg je een nieuw scherm met bovenin twee opties: download en verwijder. Klik op Verwijder om het bestand te verwijderen. Bevestig dit door op OK te klikken. Het bestand is nu verwijderd. Je kunt een nieuwe bestand uploaden.
-
Publisheren van een HTML pagina in Moodle met Bron Bestand
Er zijn organisatie die door een andere partij een HTML pagina laten opmaken. Deze pagina willen ze vervolgens in Moodle publisheren. Dit kun je heel simpel regelen met behulp van BRON: Bestand. Wat je nodig hebt is een zip bestand, met daarin de map met de data, en .html pagina die je als hoofdbestand kan inrichten. In de video hieronder laat ik zie hoe het verder werkt.
-
Bron: Map
Onder een map verstand wij een folder met meerdere bestanden zoals: MS office bestanden zoals WORD, Excel, Powerpoint PDF bestanden Tekst bestanden ZIP bestanden (een gezipte map met meerdere bestanden in) Video bestanden (bij voorkeur MP4) Om een map toe te voegen kun je de volgende methodes gebruiken: Aan de hand van Drag & Drop (zie ook bestand toevoegen drag en drop) Zoals beschreven onder Bronnen toevoegen keuze: Map Map instellingen: hoe kom ik hier Het volgende is van toepassing, wanneer je: Óf een bestand hebt toegevoegd via de methode onder Bronnen toevoegen Óf een bestand via drag en drop methode hebt toegevoegd en je de instellingen wilt wijzigen Óf een bestand hebt toegevoegd en dit wilt aanpassen. Wanneer je een bestand via drag en drop hebt toegevoegd en/of wilt aanpassen, dan moet je eerst naar de instellingen van het bestand komen. Zet wijzigingen aan Kies bij het bestand: Bewerk > Bewerk instellingen Zie het schema hieronder voor de relevante en/of standaard instellingen Sectie Veld naam Doel Algemeen Naam Titel van de map Beschrijving Toelichting voor de deelnemer wat de bedoeling is. Toon beschrijving op cursuspagina Toon de toelichting direct op het scherm Inhoud Bestanden Hier kun je de bestanden naar toe slepen die in de map moeten komen te staan Toon mapinhoud De wijze waarop de map op de cursuspagina getoond wordt: Op een aparte pagina Inline (de bestanden worden dan onder elkaar op de webpagina getoond) Toon onderliggende mappen uitgeklapt Je kunt een mappen structuur openzetten. Met deze optie worden ook deze mappen uitgeklapt getoond. Algemene module instellingen Zie hoofdstuk Algemene module instellingen Beperk toegang Zie hoofdstuk Beperk toegang Voltooide activiteiten Zie hoofdstuk Voltooide activiteiten
-
Introductievideo: Bestanden in Moodle cursus
De onderstaande introductievideo is gemaakt in een Moodle 3.11 / Thema Foundation / Cursusformat: Voortgang sectie gemaakt. In deze video laten we zien hoe je een bestand en/of meerdere bestanden toevoegt aan een Moodle cursus.
-
Bestand(en) verwijderen of vervangen
Indien een docent een nieuwe versie van een eerder geüpload bestand heeft toegestuurd om te vervangen, heb je twee mogelijkheden: Je verwijdert de volledige map door de instructies te volgen onder : Bron verwijderen Als het maar om 1 of 2 bestanden gaat, kan het hanger zijn om het oude bestand in de map zelf te vervangen. Hiervoor moet je altijd eerst naar Map instellingen gaan via: Zet wijzingen aan Kies bij het bestand: Bewerk > Bewerk instellingen In de tab: inhoud vind je de bestanden die je hebt geüpload. Door met je linkermuisknop op het bestand zelf te klikken, krijg je een nieuw scherm met boven in twee opties: download en verwijder. Klik op Verwijder om het bestand te verwijderen. Bevestig dit door op OK te klikken. Het bestand is nu verwijderd. Je kunt een nieuwe bestand uploaden.
-
Meerdere bestanden toevoegen met Drag en Drop
Zorg er voor dat je cursus op zet wijzigingen aan hebt staan. Zorg ervoor dat je in de windows verkenner de bestanden al hebt samengevoegd in één zip bestand Selecteer met je linker muisknop het gezipte bestand in de windows-verkenner en Sleep dit bestand naar de leeromgeving en laat het los op het moment dat je ziet staan “Bestand(en) toevoegen” Kies vervolgens Bestanden unzippen en map maken Je map krijgt dezelfde naam als de naam van het ZIP bestand. De bestanden worden nu geüpload in de leeromgeving en in een map geplaatst Een bestand dat je via drag en drop hebt toegevoegd krijgt automatisch de naam van het ZIP bestand zelf en de instellingen op site niveau.
-
Leraar beperkt rechten geven om bestanden in een map toe te voegen
In sommige organisaties is het handig om docenten rechten te geven om bv hun presentatie te uploaden. Maar je wil ze géén rechten geven om andere zaken in een cursus aan te passen. Een workaround is dat je het recht mod/folder:managefiles op toestaan zet in de cursus. De docent ziet nu wanneer ze op de map staan de knop "bewerk" Deze knop geeft ze alleen de mogelijkheid om bestanden te beheren. (Let op: ze kunnen dan dus ook mapjes aanmaken en bestanden verwijderen!)